Gezinsblad van:
woman‎Adriene Louise Beatrix Pape‏‎
Geboren ‎Montmorency Castle, Versailles, Île-de-France, France 29 aug 1815 Huwelijksakte vermeld Plouigneau (Bretagne, Frankrijk) als geboorteplaats‎, bron: klaassen Web Site
Overleden ‎Oisterwijk, Noord Brabant, Nederland 21 mrt 1906 akte vermeld ouders, vader George Justus Pape en moeder Catharina Elisabeth Henriette Ohle‎, leeftijd 90 jaar

Gehuwd ‎Tilburg, Nederland 09 nov 1836, leeftijd 21 jaar, bron: Deijkers Web Site (62 jaar gehuwd) met:

manConstantijn Johannes Vorsterman van Oijen‏, leeftijd bij huwelijk 22 jaar
Geboren ‎Amsterdam, Nederland 29 aug 1814‎, bron: Regionaal Archief Tilburg te Tilburg, Bevolkings­register Bevolkingsregister Moergestel, Bron: boek, Deel: 521, Periode: 1869-1879, Moergestel, archief 0912, inventaris­num­mer 521, Inv. nr. 521 1869-1879, folio 86
Overleden ‎Moergestel, Nederland 27apr 1899‎, leeftijd 84 jaar, bron: Regionaal Archief Tilburg te Tilburg, BS Overlijden Bron: boek, Deel: 34, Periode: 1899, Moergestel, archief 913, inventaris­num­mer 34, 27 april 1899, Overlijdensregister 1899, aktenummer 18
Begraven ‎Moergestel, Nederland na 27 apr 1899
Op het uittreksel van de huwelijkse bijlagen van zijn ouders staat Constantijn gergeistreed met de achternaam Lange en niet Vorsterman van Oijen.
.
In 1871 was er na sterk aandringen van Gedeputeerde Staten een hoekje op het kerkhof gereserveerd als algemene begraafplaats, omdat de gemeente alsmaar talmde met het inrichten van een algemene begraafplaats. Met pastoor Van Dooren was afgesproken dat deze oplossing tijdelijk zou zijn en dat de gemeente moest blijven uitzien naar een ander perceel grond. Uiteindelijk kwam er dan een algemene begraafplaats nadat de gemeente een perceel gerooid mastbos aankocht van het RK Armbestuur op de splitsing Molenstraat en de weg naar Oisterwijk. Maar inmiddels was er een periode van dertig jaar voorbijgegaan waarin de notabele familie Vorsterman van Oijen begraven was op het speciaal gereserveerde hoekje op het RK kerkhof. Dit was tegen het zere been van Van Rijckevorsel, die in 1901 de boeren juist bewogen had toe te treden tot de Noordbrabantsche Christelijke Boerenbond, de tegenhanger van Vorsterman van Oijens Maatschappij van Landbouw. De pastoor wilde daarom des te meer eindelijk eens af van `het protestantse hoekje'.
De graven van de familieleden Vorsterman van Oijen en enige andere protestanten moesten volgens de pastoor zo snel mogelijk verplaatst worden. C.J. Vorsterman van Oijen was op 27 april 1899 begraven, maar reeds vier dagen later, op 1 mei 1899, overlegde de pastoor met de oudste zoon van Vorsterman van Oijen over verplaatsing van het graf. Wettelijk kon een graf pas na tien jaar geruimd worden, maar de weduwe van Vorsterman van Oijen had aangegeven naast haar man begraven te willen worden en de pastoor zag het daardoor al gebeuren dat hij nog vele jaren met de protestantse graven op zijn kerkhof zou blijven zitten. Van Rijckevorsel wilde toestanden zoals bij de begrafenis van C.J. Vorsterman van Oijen in de toekomst voorkomen. Daar had namelijk uitgerekend de papenvreter George Vorsterman van Oijen de lijkrede gehouden. De familie Vorsterman van Oijen en de onderhandelaar namens de Hervormde Gemeente Oisterwijk De Balbian Verster bleken niet moeilijk te doen. De weduwe Vorsterman van Oijen had aanvankelijk wel bezwaren, maar veranderde enkele dagen na de begrafenis van mening. En zo kon op 19 oktober 1899 het lijk van C.J. Vorsterman van Oijen naar de algemene begraafplaats aan het Stokeind vervoerd worden. Bijna een eeuw nadat de laatste dominee uit Moergestel was vertrokken, werd met het ruimen van het graf van Vorsterman van Oijen de enig overgebleven protestantse voorman van de katholieke grond verwijderd.
Kinderen:
1.
manGeorge Auguste Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Gilze en Rijen, Noord-Brabant, Nederland 11 jul 1836
Overleden ‎Aardenburg, Sluis, Zeeland, Nederland 13 okt 1915‎, leeftijd 79 jaar
(bijnaam 'Gavvo', naar de initialen waarmee hij zijn artikelen ondertekende), hoofdonderwijzer en landbouwkundige (Gilze en Rijen 11-7-1836 - Aardenburg 13-10-1915). Zoon van Constantijn Johannes Vorsterman van Oyen, legerofficier, en Adriana Louisa Beatrix Pape. Gehuwd op 10-4-1860 met Maria Catharina Reeringh. Uit dit huwelijk werden 4 zoons en 3 dochters geboren.

Na het doorlopen van de Christelijke Normaalschool te Nijmegen werd hij hulponderwijzer te Nieuw-Loosdrecht. In deze tijd verkreeg hij naast de akten Duits en Frans, die reeds in zijn bezit waren, de akten Engels, wis- en natuurkunde, landbouwkunde en de hoofdakte. Na zeer korte tijd leraar in de wis- en natuurkunde aan het gymnasium te Winschoten te zijn geweest, volgde in 1860 de benoeming tot hoofd der openbare school te Aardenburg. De eerste jaren na deze benoeming besteedde hij zijn vrije tijd aan zelfstudie, maar al spoedig vestigde hij de aandacht op zich door een stroom van publikaties: een tiental leerboeken voor rekenen, algebra en meetkunde en vele artikelen in Nederlandse en buitenlandse tijdschriften, alsmede voor lagere schoolgebruik twee Franse leerboekjes. Op landbouwgebied maakte hij weldra naam door publikatie van een handboek over De behandeling der fruitbomen (waarvoor hij zelf de illustraties tekende), van zijn Land en tuinbouw. Handboek voor den landman en den hovenier en Beschrijving der Zuid-Hollandsche methode van zuivelbereiding, op verzoek van de Zeeuwse Landbouwmaatschappij in 1883 samengesteld.

Inmiddels waren van zijn hand talrijke brochures verschenen, waarin hij fulmineerde tegen de christelijke scholen. Zijn veelzijdigheid en werklust blijkt ook nog uit de samenstelling van een inventaris van Het archief van Aardenburg (1889), zijn bronnenpublikatie over de Rechtsbronnen der stad Aardenburg (1892), geregelde bijdragen voor verschillende kranten en de redactie van een tijdschrift voor lager onderwijs en het Weekblad voor Zeeuwsch-Vlaanderen's Westelijk Deel. In 1875 werd hij door de Zeeuwse Landbouwmaatschappij benoemd tot 'wandelleraar'. In deze nevenfunctie hield hij gedurende de avonduren in talloos vele dorpen voordrachten voor boeren over land- en tuinbouwkundige onderwerpen. In 1877 werd op zijn initiatief door de Zeeuwse Landbouwmaatschappij een Jaarboekje uitgegeven, waarvoor 'Gavvo' geregeld kopij bleef leveren. Te Aardenburg richtte hij in 1876 een landbouwavondcursus op, die door hem werd geleid.

Behalve op het gebied van het landbouwonderwijs heeft hij ook veel gedaan voor het landbouw-organisatiewezen. De eerste Nederlandse coöperatieve aankoopvereniging van meststoffen en voedermiddelen 'Welbegrepen Eigenbelang' werd door hem te Aardenburg opgericht (1877). De Maatschappij tot bevordering van ooft- en tuinbouw (1879) en de Coöperatieve Vereeniging tot verzekering tegen hagelschade (1886) en de Coöperatieve Boerenleenbank in het district Oostburg waren eveneens aan zijn initiatief te danken. Vanaf 1893 tot aan zijn dood is hij secretaris geweest van de Zeeuwse Landbouwmaatschappij (vanaf 1909 tevens penningmeester). Na zijn pensionering in 1901 kon Vorsterman van Oyen zijn werkkracht geheel aan de landbouw en de politiek wijden. In die jaren heeft hij veel gedaan voor de invoer en verbetering van het Belgische landbouwtrekpaard, o.m. in zijn kwaliteit van secretaris van het Stamboek voor het Nederlandsen trekpaard (Belgisch type). Als lid van de Vrijzinnig-Democratische Bond, zonder daarbij ooit streng partijman te zijn, was hij lid van de Provinciale Staten van Zeeland (1906-1913), van de Gemeenteraad van Aardenburg (1907-1911) en van de Tweede Kamer (1909-1913). Evenzo was hij een gelovig protestant zonder met de kerk te sympathiseren. Bij alles wat er in zijn dagen in West-Zeeuws-Vlaanderen geschiedde, was Vorsterman van Oyen het onbetwistbare middelpunt, ook op maatschappelijk en cultureel gebied. Door hem werden een volkszangschool, een muziekgezelschap en een Kamer van rhetorica opgericht en de bestekken getekend voor de lagere scholen te Eede en Sint Kruis. Veelzijdig en onvermoeibaar als hij was, wilde hij nooit iets uit handen geven. Als een goed spreker en debater kon hij zich echter weleens vijanden maken door zijn scherpe tong en pen. Te zijner nagedachtenis werd in 1916 te Aardenburg een monument opgericht.
, bron: (kwaliteit: gegevens uit directe bron): apuijtterlinde Web Site

2.
manHenri Alexander Louis Gerard Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Moergestel, Nederland 30 apr 1838
Beroep: Fabrikant in gekleurd leer te Moergestel (‎Moergestel, Nederland ± 1862)
Eigendom Notariële archieven Tilburg, 1577-1915 (‎Moergestel, Nederland 10 apr 1862) inv. nr. 423/66
Akte van ontbinding van een vennootschap onder de firma H.A.L.G. Vorsterman van Oijen en F.J. Franken, tussen Henri Alexander Louis Gerard Vorsterman van Oijen, fabrikant in gekleurd leer te Moergestel en Franciscus Josephus Franken, fabrikant in gekleurd leer te Tilburg.

3.
womanRudolphine Gerardine Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Moergestel, Nederland 05 sep 1839

4.
woman‎Henriëtte Louise Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Moergestel, Nederland 17 sep 1841
Overleden ‎Moergestel, Nederland 14 apr 1845‎, leeftijd 3 jaar, bron: Familysearch

5.
womanDina Elize Suzanna Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Moergestel, Nederland ± 1842

6.
manAnthonie Abraham Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Moergestel, Nederland 6 aug 1845
Overleden ‎Maarssen, Nederland 26 aug 1912 Stichtse Vecht, Utrecht‎, leeftijd 67 jaar
Beroep: Directeur van Genealogisch en Heraldisch Archief

7.
man‎Constantijn Johannes Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Moergestel, Nederland 2 nov 1848
Overleden ‎Moergestel, Nederland 22 dec 1893‎, leeftijd 45 jaar, bron: Regionaal Archief Alkmaar

8.
womanHenriette Louise Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Moergestel, Nederland 20 mrt 1847
Overleden ‎Boxtel, Nederland 29 mei 1902‎, leeftijd 55 jaar

9.
man‎Karel Frederik Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Moergestel, Nederland 23 feb 1850

10.
woman‎Louise Geertruida Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Moergestel, Nederland 22 jul 1851
Overleden ‎Moergestel, Nederland 23 dec 1851‎, leeftijd 5 maanden en 1 dag

11.
womanAdrijeene Constance Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Moergestel, Nederland 16 okt 1852
Overleden ‎Utrecht, Nederland 1 sep 1940‎, leeftijd 87 jaar
Zij is getrouwd met (1) Jean Jacques Simons op 21 april 1875 te Moergestel en kreeg de volgende Kind(eren):
Arnaud Simons ± 1876-1949
Johanna Jacoba Simons ± 1878-1956
Constantijn Johannes Simons ± 1880-1947

12.
manAugustus Adolf Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Moergestel, Nederland 22 jun 1854

13.
man‎Rudolf Gerard Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Moergestel, Nederland 13 aug 1856
Overleden ‎Moergestel, Nederland 30 dec 1889‎, leeftijd 33 jaar, bron: hendriks Web Site


Voor meer informatie, neem contact op.
Gebruikersnotities Er zijn 0 toegevoegde gebruikersnotities.