Gezinsblad van:
man‎George Auguste Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Gilze en Rijen, Noord-Brabant, Nederland 11 jul 1836
Overleden ‎Aardenburg, Sluis, Zeeland, Nederland 13 okt 1915‎, leeftijd 79 jaar
(bijnaam 'Gavvo', naar de initialen waarmee hij zijn artikelen ondertekende), hoofdonderwijzer en landbouwkundige (Gilze en Rijen 11-7-1836 - Aardenburg 13-10-1915). Zoon van Constantijn Johannes Vorsterman van Oyen, legerofficier, en Adriana Louisa Beatrix Pape. Gehuwd op 10-4-1860 met Maria Catharina Reeringh. Uit dit huwelijk werden 4 zoons en 3 dochters geboren.

Na het doorlopen van de Christelijke Normaalschool te Nijmegen werd hij hulponderwijzer te Nieuw-Loosdrecht. In deze tijd verkreeg hij naast de akten Duits en Frans, die reeds in zijn bezit waren, de akten Engels, wis- en natuurkunde, landbouwkunde en de hoofdakte. Na zeer korte tijd leraar in de wis- en natuurkunde aan het gymnasium te Winschoten te zijn geweest, volgde in 1860 de benoeming tot hoofd der openbare school te Aardenburg. De eerste jaren na deze benoeming besteedde hij zijn vrije tijd aan zelfstudie, maar al spoedig vestigde hij de aandacht op zich door een stroom van publikaties: een tiental leerboeken voor rekenen, algebra en meetkunde en vele artikelen in Nederlandse en buitenlandse tijdschriften, alsmede voor lagere schoolgebruik twee Franse leerboekjes. Op landbouwgebied maakte hij weldra naam door publikatie van een handboek over De behandeling der fruitbomen (waarvoor hij zelf de illustraties tekende), van zijn Land en tuinbouw. Handboek voor den landman en den hovenier en Beschrijving der Zuid-Hollandsche methode van zuivelbereiding, op verzoek van de Zeeuwse Landbouwmaatschappij in 1883 samengesteld.

Inmiddels waren van zijn hand talrijke brochures verschenen, waarin hij fulmineerde tegen de christelijke scholen. Zijn veelzijdigheid en werklust blijkt ook nog uit de samenstelling van een inventaris van Het archief van Aardenburg (1889), zijn bronnenpublikatie over de Rechtsbronnen der stad Aardenburg (1892), geregelde bijdragen voor verschillende kranten en de redactie van een tijdschrift voor lager onderwijs en het Weekblad voor Zeeuwsch-Vlaanderen's Westelijk Deel. In 1875 werd hij door de Zeeuwse Landbouwmaatschappij benoemd tot 'wandelleraar'. In deze nevenfunctie hield hij gedurende de avonduren in talloos vele dorpen voordrachten voor boeren over land- en tuinbouwkundige onderwerpen. In 1877 werd op zijn initiatief door de Zeeuwse Landbouwmaatschappij een Jaarboekje uitgegeven, waarvoor 'Gavvo' geregeld kopij bleef leveren. Te Aardenburg richtte hij in 1876 een landbouwavondcursus op, die door hem werd geleid.

Behalve op het gebied van het landbouwonderwijs heeft hij ook veel gedaan voor het landbouw-organisatiewezen. De eerste Nederlandse coöperatieve aankoopvereniging van meststoffen en voedermiddelen 'Welbegrepen Eigenbelang' werd door hem te Aardenburg opgericht (1877). De Maatschappij tot bevordering van ooft- en tuinbouw (1879) en de Coöperatieve Vereeniging tot verzekering tegen hagelschade (1886) en de Coöperatieve Boerenleenbank in het district Oostburg waren eveneens aan zijn initiatief te danken. Vanaf 1893 tot aan zijn dood is hij secretaris geweest van de Zeeuwse Landbouwmaatschappij (vanaf 1909 tevens penningmeester). Na zijn pensionering in 1901 kon Vorsterman van Oyen zijn werkkracht geheel aan de landbouw en de politiek wijden. In die jaren heeft hij veel gedaan voor de invoer en verbetering van het Belgische landbouwtrekpaard, o.m. in zijn kwaliteit van secretaris van het Stamboek voor het Nederlandsen trekpaard (Belgisch type). Als lid van de Vrijzinnig-Democratische Bond, zonder daarbij ooit streng partijman te zijn, was hij lid van de Provinciale Staten van Zeeland (1906-1913), van de Gemeenteraad van Aardenburg (1907-1911) en van de Tweede Kamer (1909-1913). Evenzo was hij een gelovig protestant zonder met de kerk te sympathiseren. Bij alles wat er in zijn dagen in West-Zeeuws-Vlaanderen geschiedde, was Vorsterman van Oyen het onbetwistbare middelpunt, ook op maatschappelijk en cultureel gebied. Door hem werden een volkszangschool, een muziekgezelschap en een Kamer van rhetorica opgericht en de bestekken getekend voor de lagere scholen te Eede en Sint Kruis. Veelzijdig en onvermoeibaar als hij was, wilde hij nooit iets uit handen geven. Als een goed spreker en debater kon hij zich echter weleens vijanden maken door zijn scherpe tong en pen. Te zijner nagedachtenis werd in 1916 te Aardenburg een monument opgericht.
, bron: (kwaliteit: gegevens uit directe bron): apuijtterlinde Web Site

Gehuwd ‎Moergestel, Nederland 10 apr 1860, leeftijd 23 jaar (33 jaar gehuwd) met:

womanMaria Catharina Reeringh‏, leeftijd bij huwelijk 26 jaar
Geboren ‎Waalwijk, Nederland 12 aug 1833
Overleden ‎Aardenburg, Nederland‎ 8 aug 1893‎, leeftijd 59 jaar
Kinderen:
1.
manTheon Appolonius Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Aardenburg, Nederland‎ 6 jun 1866
Overleden ‎Breda, Nederland 21 aug 1951‎, leeftijd 85 jaar

2.
man‎Gerrit Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Aardenburg, Nederland‎ 6 feb 1868

3.
woman‎Georgine Auguste Constantine Johanna Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Aardenburg, Nederland‎ 23 jun 1862

4.
man‎Rudolphe Gerard Henri Alexander Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Aardenburg, Nederland‎ 16 apr 1863
Overleden ‎Aardenburg, Nederland‎ 9 aug 1933‎, leeftijd 70 jaar

5.
woman‎Henriette Louise Beatrix Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Aardenburg, Nederland‎ 12 okt 1864
Overleden ‎Aardenburg, Nederland‎ 1 jan 1865‎, leeftijd 2 maanden en 2 weken en 6 dagen

6.
man‎Oswald Willem George Auguste Vorsterman van Oijen‏‎
Geboren ‎Aardenburg, Nederland‎ 12 okt 1864

7.
womanAdrienne Louise Beatrix Vorsterman van Oijen‏
Geboren ‎Aardenburg, Nederland 15 mrt 1869
Overleden ‎Den Haag, Nederland 28 mei 1954‎, leeftijd 85 jaar
Beroep: zonder (‎24 dec 1894)


Voor meer informatie, neem contact op.
Gebruikersnotities Er zijn 0 toegevoegde gebruikersnotities.