Gezinsblad van:
woman‎Philippine van der Mark Arenberg‏‎
Geboren ‎± 1500
Overleden ‎± 1537‎, leeftijd ongeveer 37 jaar
Vader: Robert van de MARK ARENBERG, geb. ca. 1465, ovl. ca. 536 (Leeftijd ~ 71 jaren)
Moeder: Catharina de CROY CHIMAY, geb. ca. 1465, ovl. ca. 1544 (Leeftijd ~ 79 jaren)

Gehuwd ‎1521, leeftijd ongeveer 21 jaar (ongeveer 16 jaar gehuwd) met:

manReinout III van Brederode‏, leeftijd bij huwelijk 28 of 29 jaar
Geboren ‎Santpoort, Nederland 4 sep 1492
Overleden ‎Brussel, Belgie 25 sep 1556‎, leeftijd 64 jaar
Begraven ‎Vianen, Nederland bijgezet in de familiegrafkelder in de hervormde kerk in Vianen.
bijgezet in de familiegrafkelder in de hervormde kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming-kerk, de huidige hervormde kerk in Vianen.

Beroep: heer van Brederode, Vianen en Ameide, 1e huwelijk met: Anna Simons, ‎2e huwelijk met: Philippine van der Mark Arenberg, 3e huwelijk met: Catharina Goossens van HOLTEN
Zie verder http://nl.wikipedia.org/wiki/Reinoud_III_van_Brederode
Verkocht het schoutambt Sloten met de Vrije Ambachten in 1529 aan de stad Amsterdam. Woonde op kasteel Batenstein.
Kinderen:
1.
womanMargaretha van BREDERODE‏
Geboren ‎± 1520
Overleden ‎Namen 31 mei 1554‎, leeftijd ongeveer 34 jaar

2.
womanJohanna van Brederode Vrouwe van Vianen‏
Geboren ‎± 1520
Overleden ‎± 1573‎, leeftijd ongeveer 53 jaar, bron: De heren en graven van Bronckhorst

3.
womanHelena van Brederode‏
Geboren ‎± 1525
Overleden ‎Antwerpen 6 mei 1572‎, leeftijd ongeveer 47 jaar

4.
womanAntonia Penelope van BREDERODE‏
Geboren ‎± 1525
Overleden ‎30 jun 1591‎, leeftijd ongeveer 66 jaar

5.
manHendrik van 12e heer van Brederode‏
Alias: De Grote Greus
Geboren ‎Brussel 20 dec 1531
Overleden ‎Slot Horneburg, Recklinghausen 15 feb 1568‎, leeftijd 36 jaar
Begraven ‎Gemen, Duitsland 34 jaar later herbegraven in Alpen, Duitsland
Beroep: Heer van Brederode en Vianen, Schoorl, 't Oog, Bergen(NH), Burggaraaf van Utrecht
.
Hendrik van Brederode en Willem van Oranje kenden alkaar al sinds ze opgroeiden als Page aan het hof van de Landvoogdes in Brussel. Willem van Oranje was zeer frequent te vinden op kasteel Batenstein waar ze vele avonden doorbrachten met elkaar Filiosoferend over allerhande onderwerpen. Hendrik wees van Oranje aan als erfgenaam maar herriep dit een paar weken voor zijn dood op kasteel Horneburg in Recklinghausen op 37-jarige leeftijd in 1568. Hij schrapte Willem van Oranje uit zijn testament omdat hij teleurgesteld was over diens weigering om zich achter de gewapende opstand te scharen. Hendrik was op 28 mei 1568 door de Raad van Beroerten bij verstek gevonnist wegens waardoor hij in ballingschap was toen hij stierf. De spanjaarden hadden de bezittingen al geconfisqueerd en werden in 1576 teruggegeven aan de rechtmatige erfgenaam. Eerder in 1551 was Hendrik's zus al gehuwd met Joost van Bronckhorst-Batenburg waardoor de dochter van hen, Geertruid, nu door de herroeping, de enige erfgenaam was van Hendrik. Willem van Oranje vocht de herroeping van Hendrik aan bij de Staten van Holland waarbij Geertruid in het gelijk werd gesteld en van Oranje geen aanspraak meer kon maken op de erfenis. Willem van Oranje ging over tot de bezetting van Vianen waarbij zelfs het grafmonument van het geslacht -van Brederode- werd beschadigd. Grote belangen staan op het spel: zo'n 80 landerijen, 6 heerlijkheden en 2 kastelen in Holland en Utrecht zijn te erven... Het conflict dreigt te escaleren echter wordt Willem van Oranje door Balthazar Gerards vermoord in 1584 waardoor een einde aan het conflict lijkt te komen. Hendrik had tot erfgename benoemd zijn zuster Johanna van Brederode, echtgenoote van Joost van Bronkhorst en Batenburg, heer tot Hunnepel. Deze was nooit in het bezit van die goederen, daar deze door den Koning van Spanje geconfisceerd waren. In het jaar 1573 stierf Johanna van Brederode, nalatende één dochter Geertruid. De pacificatie van Gent in November 1576 gaf restitutie van de verbeurd verklaarde goederen. In December 1576 nam Joost van Bronkhorst en Batenburg uit naam van dochter bezit van Vianen en Ameide en in Februari 1577 kwam Geertruyt zelf op het Kasteel te Vianen wonen: doch haar bezit zou niet lang ongestoord blijven. Van October 1577 tot September 1587 werd zij daarin onafgebroken gestoord, eerst door de Staten van Holland, daarna door den Prins van Oranje en door Amalia, paltzgravin bij den Rijn, douairière van Hendrik van Brederode. Geertruid krijgt nu haar Tante, de weduwe van Hendrik, tegen zich die nu ook een aanspraak doet op de erfenis. 3 jaar later treffen de dames een schikking waarbij Hendrik's weduwe een grote jaarlijkse uitkering krijgt, evenals huis Amaliastein en 2 jaar Heerlijke Inkomsten van Vianen. De opvolgers van de -van Bederode's in vrouwelijke lijn, de Graven van Lippe verkopen de rechten van de Heerlijkheid voor een bedrag van 898.200 gulden aan de Staten van Holland en West-Friesland.
.
Saillant detail is dat Prins Bernard, Prins Gemaal van Koningin Juliana, een nakomeling is van de Graven van Lippe in de benaming van Simon Hendrik Adolf van Lippe Detmold, zoon van graaf Frederik Adolf van Lippe Detmold en diens eerste vrouw Johanna Elisabeth van Nassau-Dillenburg, dochter van graaf Adolf van Nassau-Schaumburg.
.
, bron: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=1240&minr=3281578&miview=inv2
Gebeurtenis Lid van het eedverbond der Edelen (‎na 1565) bood op 5 april 1566 het eerste smeekschrift aan Margaretha van Parma aan.


Voor meer informatie, neem contact op.
Gebruikersnotities Er zijn 0 toegevoegde gebruikersnotities.